BELENOSEK FINALERAKO PASEA IRABAZI DU zelaian

• Getxo Rugbyk finalerdiko joaneko (3 puntugatik) eta itzuliko partiduak galdu egin ditu.

• Espainiako Errugbi Federazioak erabaki beharko du getxotarrek prestakuntza-lizentziei buruz aurkeztutako errekurtsoari buruz.

• Beste finalista Pozuelo izango da Ing. Industriales Las Rozas mendean hartu eta gero.

Getxo Rugby taldeko gizonezko seniorrak gehiago itxaron beharko du maila gorenera itzuli ahal izateko. Pasek Belenos getxoztarren aurka nagusitu zen berriro zelaian eta momentuz Pozueloren aurkaria izango da igoera lortzeko finalean. Espainiako Errugbi Federazioa une honetan erabaki garrantzitsu asko hartzen ari da, eta horietako bat prestakuntza-lizentzien eta ustezko lerrokatze bidegabeen inguruko baliabideei buruzkoa da. Horren araberakoa izango da errugbiko lehen eta bigarren mailen etorkizuna.

Kirol arloan soilik, Pasek Belenosek laugarren aldiz denboraldi honetan erakutsi zuen Getxo Rugby baino talde hobea direla. Etxekoak indartsu hasi ziren, zaleak alde zituztela, eta erasora joan ziren lehen minututik. Getxok erasoak gelditu zituen baina hirugarrenean garaitua izan zen. Fase eta fase ugariren ondoren, txuri-urdinek markagailua estreinatu zuten, Juan Martin Ricok atepean egindako entsegu baten bidez, Bruno Heitek tranformatuta (7-0, 9. minutua). Getxotarrek, presio altu bati esker, hurrengo jokaldian erantzun ahal zuten, baina 10 metroren faltan jokalari bati obala erori zitzaion. Susto horren ondoren, asturiarrak hobeto kokatu ziren defentsan eta 10 puntuko errentarekin hasi ziren jokatzen. Horren aurrean, Getxok makilak bilatzea erabaki zuen jokoz kanpoko lehen zigor kolpean. Ander Calvok 40 metroko ostikada pasa zuen (7-3, 15. minutua). Oribeltzek puntu desabantailara itzuli ziren. Baina hurrengo jokaldian, Getxoko taldearen 22ko gunean, Belenosek hegaleko jaurtiketa batean lapurtu ondoren beste entsegu bat egin zuten. Azkar ireki zuten obala zelaiaren beste aldera eta Julian Gonzalezen entsegua (12-3, 17. minutua). Getxo ez zuen atzera pausorik eman eta lokalen defentsa egindako arau-hausteak zigortzen jarraitu zuen. Beste zigor kolpe bat, Ander Calvoren 40 metroko beste ostikada bat erdiraketatik pasata (12-6, 21. minutua). Bi taldeek aurkariaren zelaian jokatzen saiatu ondoren, Belenosek defentsako beste diziplina falta eta beste zigor kolpe ostikada bat aldea murrizteko, baina Calvok ez zuen asmatu oraingoan. Gehitzen zuena eta 5etik 5era, etxekoak ziren. Fase askoko jokaldi batean, Fernando Sebastian Carocik beste entsegu bat egin zuen, izkinako banderatxoari itsatsita. Bruno Heitek ostikada eskoratua pasa ahal izan zuen (19-6, 30. minutua). Entsegu honi esker, avilesiarrak asko hazi ziren eta inertzia on hori aprobetxatu zuten jokaldi azkar batean 4. entsegua lortzeko, Martiniano Cian hegalari esker. Heitek egindako transformazioa gehituta (26-6, 34. minutua), abantaila 20 puntura handitu zen, gehi joaneko 3 puntuak. Baina partida hautsi zuen ekintza 38. minutuan izan zen, Juan Ignacio Fuentes argentinar erdi meleari horia eta Peio Santa Cruz Getxori erantzuteagatik gorria. Hiru entsegu eraldatu baino gehiagoko jaiotzen aldeko errenta global horrekin iritsi zen atsedenaldira.

Bigarren zatiaren hasieran etxekoek erasoan jarraitu zuten baina ezin izan zuten aldea handitu Heitek ostikatutako lehen zigor kolpea pasa arte (29-6, 46. minutua). Partida hoztu egin zen aldaketa batzuekin, avilesindarren arau-hausteekin eta getxotarren akatsekin jabetza-aldaketa asko ekarri zituzten. Protesta egiteagatik emandako zigor kolpe batean Getxo bere aldeko 5 metroko toucha lortu zuen. Lehen plataformari atera eta Peio Landaburuk entsegua egin zuen (29-11, 63. minutua). Bisitarien minuturik onenak izan ziren eta dena eman zuten markagailuan aldea murrizteko. Arerioaren zelaian minutu asko jokatuz eta zigor kolpeetan entsegua bilatuz. Baina berriro etorri ziren ordezkapen, kolpe eta huts batzuk, arriskuko jokaldiak eragotzi zituztenak. Getxo amaierara arte saiatu zen baina Belenosek azken minutuak ondo kudeatu zituen eta partidako azken entsegua lortu zuen. Rumen Dimitrov pilierrak bisitarien goi-defentsatik ihes egitea lortu zuen, eta atepean pausatu ahal izan zuen Heitek plazer bihur zezan (36-11, minutua 79). Getxok borrokan jarraitu zuen azken txistua jo arte, baina ezin izan zuen desabantaila murriztu. Horrela, Pasek Belenosek igoerako finaletarako pasu lortu zuen zelaian, baina ikusteko dago zer erabaki hartzen duen Espainiako Errugbi Federazioak (FER).